Hendrik Jan adviseert
Soorten

Schoenlappersplant

De Schoenlappersplant is een gemakkelijke plant die groeit in elke grond (zowel op droge als op natte bodem, vette klei of droog zand) en kan tegen zowel zon als schaduw. Hij valt vooral in de winter erg op doordat het blad mooi groen blijft.
jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Haal oude pollen om de drie jaar uit de grond en deel ze. De beste maand om dit te doen is september. Als de Schoenlappersplant gebloeid heeft kun je de bloemstengels eventueel wegknippen en beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar worden weggesneden.

Fooi

Schoenlappersplanten trekken slakken aan die gaten in de bladeren maken. Zet bij de plant een schoteltje met bier neer om ze te lokken en verwijder de slakken in de ochtend of in de avond.
Aanleg
De schoenlappersplant is erg geschikt voor in borders maar ze doen het ook erg mooi bij een vijver of in een rotstuin. Schoenlappersplanten groeien in elke normale tuingrond. Het is een gemakkelijke plant die geen speciale verzorging of mest nodig heeft.

Fooi

Het beste is om de schoenlappersplant aan te planten in een groep op een plek met halfschaduw.
Snoeien
Na de bloei kun je de bloemstengels verwijderen door ze kort af te knippen. De Schoenlappersplant kan lang op een vaste plek blijven staan maar scheuren kan ook erg goed om ze op te delen of te verkleinen. Beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar weggesneden worden.

Fooi

Gebruik voor het wegsnijden van beschadigde bladeren of uitgebloeide bloeistengels een zakmes of snoeischaar van Hendrik Jan.
Bloei
De schoenlappersplant bloeit van maart tot en met mei.