Hendrik Jan adviseert
Soorten

Clematis

De Clematis is een van de populairste tuinplanten. Doordat de Clematis al zo lang populair is zijn er veel kruisingen. Ze variëren zowel in bloemkleur alsook in bloemvorm en bloeitijd. Er is voor elk seizoen wel een Clematis.

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Wanneer je de Clematis langs een rek of schutting wilt laten groeien kun je de plant daarbij een beetje helpen door hem te laten groeien tegen een Hendrik Jan plantenrek. Zorg ervoor dat je Clematis voldoende zon krijgt, want hierdoor zal hij nog uitbundiger gaan bloeien. Voeg in het voorjaar humus of organische meststof aan je Clematis toe.

Fooi

Bedek de onderkant van je Clematis om hem tegen te felle zon te beschermen of plant hem iets dieper.
Aanleg
Zet je Clematis eerst met pot en al in een emmer met water en laat hem voldoende water opzuigen. Zet de plant in een gat van ongeveer 25 cm. breed. Voor de diepte kun je een maat aanhouden van ongeveer 1,5 x de hoogte van de pot waarin je de plant hebt aangeschaft. Als de kluit voldoende vochtig is verwijder je de originele pot en stop je hem in het plantgat, die je vermengd met goede tuinaarde. Geef de Clematis water zodra hij goed in de grond staat. Let erop dat je je Clematis niet te dicht bij een muur plant omdat het op zo’n plek het te vaak te droog is. Houd hierbij 30-50 cm van een muur of een schutting aan. De Clematis kan eigenlijk het hele jaar aangeplant worden, behalve tijdens vorst.

Fooi

Bescherm de onderkant van je Clematis door er andere planten voor te zetten of bedek dit deel van je plant door er iets voor te zetten.
Snoeien
Snoeien van je Clematis is belangrijk, het houdt je plant beter in vorm en zorgt voor een vollere bloei. De bloeiperiode van je Clematis bepaalt wanneer je moet snoeien. Kleinbloemige soorten kunnen het beste in de zomer worden gesnoeid omdat deze op oud hout bloeien. Soorten die in de vroege zomer bloeien hoef je niet te snoeien maar mocht je dit toch willen doe dit dan in het najaar of in de winter. De zomerbloeiers moet je elk jaar helemaal terug te knippen tot twintig centimeter boven de grond. Doe dit het liefst in het vroege voorjaar, dan heb je in dat zelfde jaar weer een mooie bloeiende Clematis!

Fooi

Vergeet bij de kleinbloemige Clematis niet om dode takken weg te knippen.
Bloei
Wanneer de Clematis bloeit verschilt sterk per soort. De bladhoudende soorten beginnen in april maar er zijn er ook die in april/ mei beginnen te bloeien. Over het algemeen bloeien de kleinbloemige soorten eerder dan de grootbloemige. Sommigen bloeien in de vroege zomer en anderen in de late zomer.

Fooi

Zet verschillende soorten Clematis in je tuin en je zult van het vroege voorjaar tot ver in de zomer genieten van de prachtige bloemen in alle maten en kleuren.