Hendrik Jan adviseert
Soorten

Helleborus

De Helleborus is een bekende groenblijvende vaste plant die ook wel kerstroos wordt genoemd. In de winter bloeit hij met prachtige bloemen die over het algemeen wit zijn. Er zijn echter ook varianten met verschillende kleuren en bloemvormen.
jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Plant je Helleborus in vruchtbare tuingrond met het liefst wat bladaarde en klei erdoor. Hij geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw. Als je ze op de juiste plek en manier plant zijn het makkelijke tuinplanten. Verwijder wel de uitgebloeide bloempjes om de bloei te bevorderen.

Fooi

Als je je Helleborus elk voorjaar voorziet van extra voeding en verder met rust laat, zal hij tijdens de bloeiperiode steeds meer bloemen laten zien.
Aanleg
November is een goede maand om de Helleborus in je tuin te planten. Hij voelt zich overal in je tuin thuis maar volle zomerzon op zijn blad vindt hij niet zo fijn. Kies daarom bij voorkeur een zonnig/ halfzonnig plekje. Plant er maximaal 9 per vierkante meter. Een Helleborus die je in pot in je woonkamer hebt gehad kan gewoon in de tuin worden geplant. Doe dit in humusrijke grond die wat kalk bevat.

Fooi

Maak je in de winter geen zorgen over vorst of sneeuw voor je Helleborus, ze kunnen hier prima tegen! 

Snoeien
Knip na de bloei, rond eind april, je Helleborus tot op de grond af. De Helleborus bloeit van november tot april. Zodra er nieuw blad verschijnt kun je het oude, lelijk geworden blad wegknippen, dit zal rond begin december zijn.

Fooi

Laat je Helleborus met uitgebloeide bloemen staan als je wilt dat de plant zichzelf uitzaait.
Bloei

De Helleborus bloeit van november tot april.