Hendrik Jan adviseert
Soorten

Graszoden leggen

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Grazoden leggen
Grazoden leggen

Om direct van een mooi groen gazon te kunnen genieten is het leggen van graszoden een prima optie. Een goed gelegd graszoden gazon bereik je door het volgen van de onderstaande stappen:

Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder obstakels zoals stenen, plantenresten, onkruid en worstelresten. Laat de grond vervolgens een paar weken met rust en schoffel alleen steeds het opkomende onkruid weg.
Hark vlak voor het leggen van de graszoden de bovenlaag 1 à 2 cm los en meng compost en potgrond door de bovenlaag van de grond. Maak het egaal door het aan te stampen of gebruik een plank waarmee je de grond goed vlak stampt. Voordat je de zoden uitrolt sproei je de grond goed nat. Rol de zoden stuk voor stuk uit en leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Stamp de zoden goed aan of rol ze na met een lichte wals zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Je kunt de randen eenvoudig afsnijden met een mes.
De daaropvolgende twee weken het gazon dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na die tijd is het gras geworteld en kan het met minder water toe. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na de aanleg.

Fooi

Zorg dat de rollen meteen na levering kunnen worden gelegd om uitdrogen te voorkomen. In opgerolde toestand blijven ze maximaal 24 uur in goede conditie.