Hendrik Jan adviseert
Soorten

Phlox

De hoge Phlox is een bladverliezende, winterharde plant. Het zijn zomerbloeiers die bloemen dragen die in kleur variëren van wit, roze, hardroze, lila- blauw tot paars. Tijdens de bloei geven de planten een opvallend kleurrijk vlak in de border.

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
De Phlox heeft weinig onderhoud nodig maar houdt niet van droge grond. Zorg daarom voor voldoende vocht. Houd er wel rekening mee dat je alleen de grond beregent en niet de plant zelf. De grond houdt het vocht beter vast als er een organische laag op de bodem, langs de plant wordt gelegd maar doe dit niet bij de stengels. De beste tijd om dat te doen is in maart.

Fooi

De Phlox kun je extra voeding geven door elk voorjaar verrotte compost bij de plant te leggen.
Aanleg
De Phlox kan het hele jaar door, behalve tijdens de vorst, worden geplant. Hij houdt van een zonnige/ halfzonnige plek. De hoge variant plant je met een afstand van 40 tot 60 cm. van elkaar. Als ze te dicht op elkaar staan zijn ze gevoeliger voor ziektes, zoals Meeldauw. Bij het planten wordt een te dichte wortelkluit opengeknipt en de lange takken ingekort.

Fooi

Zorg ervoor dat de vochtigheid in de grond goed kan worden vastgehouden.
Snoeien
Het is niet nodig de Phlox te snoeien. In de herfst trekt de plant zich terug en sterft boven de grond af. Verwijder tijdens de bloei wel regelmatig de uitgebloeide bloemen, hierdoor zal hij langer doorbloeien. De Phlox zal langer doorbloeien als je een deel van de bloemstengels terug knipt. Doe dit half mei/ begin juni en niet later. In september kunnen de verwelkte stengels tot op de grond worden afgeknipt.

Fooi

In plaats van te snoeien kunnen de uitgebloeide bloemen eruit gehaald worden en de takken voor één derde deel worden terug geknipt. Hierdoor zal de Phlox tot in de herfst doorbloeien.
Bloei
De Phlox bloeit van juni tot september.