Hendrik Jan adviseert
Soorten

Onderhoud gazon

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud gazon
Onderhoud gazon

Het onderhoud van je gazon begint in de maand april. In het lente seizoen is het noodzaak om tijdens droogte periodes regelmatig te sproeien. Vooral de wind zorgt voor verdamping van het water met als resultaat dat de grond snel kan uitdrogen. Zorg er dus voor dat uw sproei installatie klaar staat voor gebruik.
Mei is weer de maand van het bemesten van het gazon. Indien u bemest met droog weer, zorg er dan voor dat u hierna gaat sproeien om brandplekken te voorkomen. Let bij het bemesten ook op de juiste dosering. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet.

Juli, augustus, september:
De zomermaanden breken aan, wat betekent dat de temperaturen fors zullen stijgen. Het is in dit geval dan beter om de lengte van het gras op 4 centimeter te maaien. Het gazon is dan beter bestand tegen de hoge temperaturen van de zomer. In tijd van lange droogte moet je je gazon regelmatig sproeien om verdroging tegen te gaan. Blauwe verkleuring van het gazon zijn de eerste tekenen van verdroging. Zorg er tijdens het maaien voor dat de messen van uw grasmaaier voldoende scherp zijn. Met scherpe messen brengt u minder schade toe aan het gazon en blijft de groene kleur mooi behouden. In juli en september dient het gazon bemest te worden. Als het droog weer is, besproei het gazon dan na het bemesten. Zo worden brandplekken op het gazon voorkomen. Een andere optie is om met regenweer te bemesten, de regen lost de mest op. September is de herstellingsmaand. Eventuele schade en kale plekken moeten herstelt worden. U kunt hiervoor kiezen door bij te zaaien of nieuwe graszoden te leggen.

Oktober, november, december:
De herfst en winter periode komt er weer aan. Het is nu tijd om het gazon op deze periode voor te bereiden. Voor de laatste keer dit jaar dient u het gazon te bemesten, en wel in oktober. Neem hiervoor wel een lagere dosering. Maak in november uw gazon vrij van blad, takken en ander afval en begin met verticuteren. Het is van belang dat je gazon schoon de winter in gaat. Maai ongeveer eind november voor de laatste keer het gazon. Dit is afhankelijk van de temperatuur, het liefst voor de vorst. Maai het gazon niet korter dan 3 centimeter. Je gazon is winterklaar!

Fooi

Bij de zwaardere grondsoorten is het zinvol om de grond te beluchten. Je verhoogt de waterdoorlaatbaarheid door met een mestvork, 20 centimeter diep in het gras te steken.