onderwerp
 1. Hendrik Jan weet er alles van.

 2. april : Graszoden leggen

  Graszoden leggen

  Om direct van een mooi groen gazon te kunnen genieten is het leggen van graszoden een prima optie. Een goed gelegd graszoden gazon bereik je door het volgen van de onderstaande stappen:

  Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder obstakels zoals stenen, plantenresten, onkruid en worstelresten. Laat de grond vervolgens een paar weken met rust en schoffel alleen steeds het opkomende onkruid weg.
  Hark vlak voor het leggen van de graszoden de bovenlaag 1 à 2 cm los en meng compost en potgrond door de bovenlaag van de grond. Maak het egaal door het aan te stampen of gebruik een plank waarmee je de grond goed vlak stampt. Voordat je de zoden uitrolt sproei je de grond goed nat. Rol de zoden stuk voor stuk uit en leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Stamp de zoden goed aan of rol ze na met een lichte wals zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Je kunt de randen eenvoudig afsnijden met een mes.
  De daaropvolgende twee weken het gazon dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na die tijd is het gras geworteld en kan het met minder water toe. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na de aanleg.

 3. april : Aanleg

  Aanleg van Bont Struisriet

  Plant uit de pot verwijderen.
  Wortels loskrabben uit de kluit.
  Grond spitten.
  Graaf met een steekschop een gat in de gespitte grond.
  Bont Struisriet in het gat zetten,
  goed aandrukken en deze netjes aanharken.

 4. april : Onderhoud van de Winterbloeiende Sierkers

  Winterbloeiende Sierkers

  Een Winterbloeiende Sierkers heeft niet veel onderhoud nodig. Bij extreem droog en warm weer wekelijks een klein beetje water is voldoende. In het voorjaar een klein beetje bemesten.

 5. april : Aanleg

  Aanleg van de Winterbloeiende Sierkers

  Graaf een ruim plantgat. Plant de Winterbloeiende Sierkers nadat de gebroken wortels afgesnoeid zijn. Gooi het gat voor de helft dicht met zandgrond en trek de boom vervolgens al schuddend iets naar boven. Trap met de punt van de voet de grond vast en probeer zoveel mogelijk grond tussen de wortels te krijgen. Gat verder opvullen. Verwijder gebroken takken.

 6. april : Aanleg

  Aanleg van de Bezembrem

  Gat graven. Bezembrem planten op droge grond. Grond goed aandrukken. Grond vlakmaken. Organische korrelmest stof strooien.
  Kies direct de juiste plek. De Bezembrem is niet verplaatsbaar.

 7. april : Aanleg

  Aanleg van de Hertshooi

  Plant de Hertshooi in de zon of half schaduw in een vochtige grond. Houd daarbij de grond, de komende tijd, goed nat.

 8. april : Aanleg

  Aanleg van de Hortensia eikbladig

  Plant uit de pot verwijderen. Wortels loskrabben uit de kluit. Grond spitten. Graaf met je hand of schop een gat in de gespitte grond. De Hortensia in het gat zetten, goed aandrukken en deze netjes aanharken. Een klein beetje korrelmest strooien en bewateren.

 9. april : Snoeien

  Snoeien van de Callicarpa

  Eens in de drie jaar is een verjonging snoei aan te raden.
  Verwijder dikke takken zodat de bessen over de gehele struik blijven groeien.

 10. april : Snoeien

  Snoeien van de Pruikenboom

  Begin in het voorjaar met het dode hout te verwijderen. Bij een verjongingssnoei, haal je de dikke takken eruit. De overige takken snoei je terug.

 11. april : Onderhoud

  Onderhoud van een Skimmia

  Rond April de Skimmia goed bemesten

 12. april : Aanleg

  Aanleg van de Tuinhortensia Annabelle

  Plant uit de pot verwijderen. Wortels loskrabben uit de kluit. Grond spitten. Graaf met je hand of schop een gat in de gespitte grond. De Hortensia in het gat zetten, goed aandrukken en deze netjes aanharken. Een klein beetje korrelmest strooien en bewateren.

 13. april : Aanleg

  Aanleg van de Viburnum Tinus

  Plant uit de pot verwijderen. Wortels loskrabben uit de kluit. Grond spitten. Graaf met je hand of schop een gat in de gespitte grond. De Viburnum Tinus in het gat zetten, goed aandrukken en deze netjes aanharken. Een klein beetje korrelmest strooien en bewateren.

 14. Toon meer tips