Hendrik Jan adviseert
Soorten

Daglelie

De Daglelie dankt zijn naam aan het feit dat de bloemen individueel maar een dag bloeien. Omdat hij over het algemeen rijk genoeg bloeit, zal hij in juli en augustus vrijwel nooit zonder bloemen zal staan. De bloemen van de daglelie hebben een opvallende rode kleur met een oranjegeel hart en staan op lange stengels van ongeveer een meter hoog. Het blad is ongeveer 30 tot 40 cm hoog en bestaat uit lange, grasachtige bladeren. De Daglelie is een bladverliezende plant die in de winter zal afsterven. Al zijn er ook bladhoudende soorten.
jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Bloei
Onderhoud
De Daglelie houdt van volle zon en zal ook uitbundig bloeien. Vanaf het vroege voorjaar geef je tijdens droge periodes de plant flink wat water. Om de groei te bevorderen moet je ervoor zorgen dat de grond ook weer niet niet té vochtig is. Voor de groei en een rijke bloei is het verstandig om om de vier jaar de planten op te graven en te delen. Het beste doe je dit in maart. Tijdens de bloeiperiode snij je de uitgebloeide bloempjes af en de stengels snij je weg als alle bloemen eraan zijn uitgebloeid. In het voorjaar snij je de oude bladeren af.

Fooi

Om de bloei te stimuleren is het raadzaam in maart wat beendermeel aan de Daglelie te geven. Laat in het najaar de bladeren staan, deze beschermen de plant in de winter.

Aanleg

Het voorjaar is een gunstige tijd om de Dagroos te planten. Zet hem op een zonnige/ halfschaduw plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zet maximaal 8 tot 9 planten op een vierkante meter.

Fooi

Wees je ervan bewust dat de Daglelie veel ruimte in je tuin inneemt, waardoor het raadzaam is een ruime plek te kiezen voor je hem plant. 

Snoeien

De Daglelie vraagt niet veel snoeiwerk. Als de bloemstengel helemaal is uitgebloeid dan kun je deze tot op de grond afknippen. Als de hele plant is uitgebloeid zien de bladeren er rommelig uit. Knip dan in augustus de bladeren tot net boven de grond af. Na een paar weken zullen er alweer nieuwe bladeren te zien zijn. 

Fooi

Tijdens het groeiseizoen is het verstandig de uitgebloeide bloemen uit de lange bloemstengels te snijden om de bloei te stimuleren.

Bloei

De Daglelie bloeit in juni, juli en augustus.