Hendrik Jan adviseert
Soorten

Stokroos

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Aanleg
Snoeien
Bloeien
Onderhoud

Wanneer de stokroos begint te groeien, aanbinden met een bamboestok en HJdT Bindbuis.
Een stokroos heeft alleen veel zon nodig, bewateren en bemesten is niet nodig
Stokrozen zijn gevoelig voor de roestziekte. Deze ziekte kenmerkt zich door de oranje vlekken op de bladeren. De besmette bladeren zullen eruit geplukt moeten worden voor een langer behoud van de plant.
Ook in de winter de afgestorven bladeren verwijderen.

Fooi

Als de bloem eraf gevallen is, blijven de zaadjes zitten. In het najaar kun je deze verwijderen en strooien in verloren hoekjes van de tuin. Het zelfde jaar komen de stokrozen al op waarna ze een jaar later volop in bloei staan.

Aanleg

Er van uitgaand dat de Stokroos als plant gekocht wordt, kan de plant uit de pot verwijderd worden.
Wortels loskrabben uit de kluit.
Grond spitten.
Stokroos op de juiste plek zetten.
Graaf met je hand een gat in de gespitte grond.
De Stokroos in het gat zetten, goed aandrukken en deze netjes aanharken.
Een klein beetje korrelmest strooien en bewateren.

Fooi

Plant stokrozen op droge grond, die ook in de wintermaanden goed vocht doorlatend is, hierdoor is er geen kans op verrotting. Stokrozen gedijen het best op een zonnige plek uit de wind. Bij veel wind de rozen altijd aanbinden.

Snoeien

De papegaai snoeischaar knipt gemakkelijk door verse takken en twijgen en is daarom zeer handzaam bij het snoeien van de stokroos.
Wanneer de plant in het najaar in zijn geheel verwijderd moet worden, is het raadzaam een aambeeld snoeischaar te gebruiken die bestemd is voor dikkere en oudere takken.

Fooi

Een stokroos is een 2 jarige vaste plant. Wanneer je er nog langer plezier van wilt hebben, moet je de steel van de plant, in het najaar, niet te kort knippen. De holle stengel neemt ook water op van binnen. Bij vorst zet dit uit en bevriest de plant. Door deze minder kort af te knippen, verminder je de kans op bevriezing.

Bloeien

Standplaats: Volle zon
Standplaats: Volle zon
Grondsoort: Droge grond
Hoogte/Breedte: 1,5 tot 2 meter

De Stokroos is verkrijgbaar in de kleuren geel, paars, rood en wit.

Fooi

Plant stokrozen op droge grond, die ook in de wintermaanden goed vocht doorlatend is, hierdoor is er geen kans op verrotting.Stokrozen gedijen het best op een zonnige plek uit de wind. Bij veel wind de rozen altijd aanbinden.