Hendrik Jan adviseert
Soorten

Aanleg gazon

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Aanleg gazon
Aanleg gazon

Voor het aanleggen van een nieuw gazon volg je onderstaande stappen:

Om te beginnen spit je de grond goed door en verwijder je kleine obstakels, zoals stenen, wortels, plantenresten en takjes. Vervolgens maak je de grond egaal en hark je het kruislings vlak. Daarna laat je het oppervlak een week rusten om het vervolgens opnieuw los en vlak te harken. Dan kan het inzaaien beginnen; verdeel het graszaad in twee gelijke delen en zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte. Het beste kun je hiervoor een (hand-) strooier gebruiken. Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid van je gazon. Na het inzaaien kun je de grond weer kruislings aanharken, doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. (Dit bevordert de ontkieming van het graszaad.) Kies voor het inzaaien een niet al te warme dag en vermijd ook harde regenbuien, dit zal het resultaat er niet fraaier op maken. Kies daarom een gunstige dag uit met weinig regen en wind en besproei het nieuwe gazon dagelijks licht tot het gras duidelijk gaat groeien. Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprieten 8 tot 10 cm hoog zijn. Maai niet korter dan 5 cm.

Fooi

Voor een dichte grasmat, zaai je eerst de hele oppervlakte van links naar rechts. Vervolgens opnieuw inzaaien van voor naar achter.

Gebruik een lange plank tijdens het leggen van de graszoden. Hier kun je op gaan staan zodat verschuiving van de grasmat tot het minimum beperkt blijft.