Hendrik Jan adviseert
Soorten

Basilicum

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud en aanleg
Onderhoud en aanleg

Kruiden zijn te koop in alle tuincentra als plantjes of voor de geoefende tuinier als zaad.
Zaad kan direct in kleine potten worden gezaaid met potgrond. Voldoende water geven en voor het raam of in een kasje zetten zodat er voldoende zon bij komt.
Na een week of twee al komen de plantjes uit. Wanneer ze ongeveer 10 tot 15 cm. groot zijn haal je een klein stukje van de bovenkant eraf zodat de plant zich kan verbreden. Vervolgens verplant je het plantje in de tuin of in een grotere pot, met verschillende soorten kruiden.
Midden in zomer zijn ze groot genoeg om de eerste topjes te gebruiken in je wereldgerecht.

Volgroeide kruiden die kant en klaar te koop zijn in tuincentra hebben alleen regelmatig voldoende water nodig. Prachtig in je tuin of in grote potten.
Leuker is het om diverse soorten kruiden in potten in je keuken te zetten. Niet alleen mooi maar vooral de geur die de kruiden in je keuken achter laten geven je een
mediterraans gevoel.

Fooi

Basilicum is een uitgesproken Italiaans keukenkruid, met een aangename geur en een pittige smaak. Jammer genoeg blijft het blad na het plukken maar enkele dagen goed. Het beste kun je daarom Basilicum bewaren op een donkere plek die niet al te koud is. Natuurlijk kun je het ook in olie bewaren of er een lekkere pesto van maken.