Hendrik Jan adviseert
Soorten

Schildersverdriet

Schildersverdriet wordt vaak gezet in rotstuinen. Het is een kleine, groenblijvende, winterharde, traag groeiende bodembedekker die een tapijtje van kleine blaadjes vormt. Tijdens de bloei steken de fijne, maximaal 30 cm hoge, bloemstengeltjes boven het groene tapijt van blad uit.
jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Schildersverdriet heeft een hekel aan natte voeten waardoor het van belang is te zorgen voor een goede afwatering. Ook houdt hij van "arme" grond waardoor mest of extra voeding geven niet nodig is. Schildersverdriet is een makkelijke plant die weinig bijzonder onderhoud vraagt.

Fooi

Omdat Schildersverdriet mooier en groter wordt naarmate hij langer op één plek staat, kun je hem beter niet verplaatsen.
Aanleg
Schildersverdriet vindt het prettig op een plek met schaduw of halfschaduw, het blad kan slecht tegen de scherpe zon. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. of plant er maximaal 16 op een vierkante meter. Plaats de plant in het voorjaar in voedselarme, kalkrijke, stenige grond.
Snoeien

Het is niet nodig Schildersverdriet te snoeien. Verwijder na de bloei wel de uitgebloeide bloemen, incl. de stengels. Lelijk geworden delen van de plant kun je na de bloei eenvoudig verwijderen of scheur de plant om het elders in je tuin te planten.  

Bloei
Schildersverdriet bloeit in mei en juni.