Hendrik Jan adviseert
Soorten

Rosa Ingrid Bergman

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud

Rozen hebben veel voeding en water nodig. Vanaf de eerste snoei wekelijks bemesten en water geven. Uitgebloeide bloemen wegknippen. Blad wat afvalt moet verwijderd worden, en niet opnieuw als compost gebruikt worden ivm het voorkomen van ziektes en schimmels.

Fooi

Geef bij de Rosa Ingrid Berman uitsluitend water bij de voet van de plant.
Dit vermindert schimmelaantasting.

Aanleg

Rozen in pot voor het planten goed natmaken Graaf een ruim plantgat. Haal voorzichtig de pot eraf. Plaats de complete wortelkluit in het grondoppervlak en vul het plantgat op met aarde. Aarde goed aandrukken. Voldoende en regelmatig water geven. Rozen met een kale wortel een paar uur in een emmer met water plaatsen. Grond goed omspitten en natmaken. Voor het planten de worteleinden iets inkorten. Met een goede steekschop een v-vormige gleuf maken waarin de wortels van de roos loodrecht naar beneden geplaatst worden. De aarde stevig aantrappen en goed water geven.

Fooi

Probeer bij het planten oude koemest door de grond te spitten. Dit is een perfecte basis voor een goede groei en bloei.

Snoeien

Knip alle kromgegroeide, verdorde, dunne en niet afgerijpte takken compleet weg tot net voor het levende hout. Uiteindelijk laat je 3 à 4 gezonde takken staan. Deze snoei je tot ongeveer 5 cm boven de grond af. Snoei altijd schuin af met een goeie scherpe snoei- of Rozenschaar. Goed bemesten. Na de bloei en in de herfst de dode bloemen en rozen wortels eruit knippen.

Fooi

De Rosa Ingrid Bergman is een echte Valentijns Roos.
Prachtig op de vaas.

Bloei

Standplaats: Zonnig
Grondsoort: Goed doorlatende niet te natte grond
Hoogte/Breedte: 70 - 90 cm hoog.
Wintergroen: Nee
Winterhard: Ja
Kleur: Rood