Hendrik Jan adviseert
Soorten

Framboos

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Onderhoud

Vanaf het voorjaar wekelijks water geven en bemesten.

Fooi

Er zijn 2 soorten Frambozen heesters. De herfstdragende en de zomerdragende. Dit houdt in dat op dit tijdstip de frambozen rijpen. Houdt hier rekening mee met de aanschaf.
Bij de zomerdragende komen de vruchten pas bij het 2e jaar op het hout, (de takken zijn dan 2 jaar oud) en niet op de nieuwe takken. Dit is anders dan bij de herfstdragende.

Aanleg

Plant uit de pot verwijderen. Wortels loskrabben uit de kluit. Grond spitten. Graaf met je hand of schop een gat in de gespitte grond. De Framboos in het gat zetten, goed aandrukken en deze netjes aanharken. Een klein beetje korrelmest strooien en bewateren.

Fooi

Een mooie heesters maar bovenal, uitermate gezond, lekker en goedkoop uit eigen tuin.

Snoeien

Na de winter snoeien. Bij de Zomerdragende Framboos knip je de 2 jarige takken, waar de vruchten al aan hebben gezeten, eraf. Bij de Herfstdragende variant kun je een vormsnoei toepassen of helemaal afknippen tot aan de grond. De vruchten komen er in de Herfst gewoon weer aan.

Fooi

De Framboos is bekend door het maken van Jam. Deze vruchten kun je heel makkelijk invriezen zodat er in de winter ook van gegeten kan worden.