Hendrik Jan adviseert
Soorten

Portulaca

De Portulaca is een hangende en kruipende plant die door zijn vrolijke, verschillend gekleurde bloempjes een mooie plant is voor hangmanden en in rotstuinen. Het blad heeft de kenmerken van vetplanten waardoor hij goed de droogte verdraagt.

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Zodra de bloempjes tevoorschijn komen wil de Portulaca graag elke twee weken een klein beetje vloeibare mest. Hij zal nog uitbundiger gaan bloeien als je de plant bij grote hitte zo nu en dan wat water geeft, hoewel hij in principe prima tegen droogte kan. Pluk regelmatig de uitgebloeide bloempjes van de plant om verdere bloei te stimuleren. De Portulaca is een makkelijke plant die vrijwel geen onderhoud nodig heeft.

Fooi

Het zaad van Portulaca kun je eenvoudig oogsten, in het vroege voorjaar zaaien en in je vensterbank zetten.

Aanleg
Omdat de Portulaca de zon en droogte erg goed kan verdragen is deze plant geschikt voor een grote hangmand, pot of plekje in je rotstuin in de volle zon. Zorg dat de plant staat in redelijk droge, goed afwaterende grond staat.
Snoeien
Het is niet nodig om de Portulaca te snoeien, het tijdens de bloei verwijderen van de uitgebloeide bloempjes is voldoende.
Bloei

De Portulaca bloeit van juni tot september.