Hendrik Jan adviseert
Soorten

Agapanthus

De Agapanthus is erg geliefd als kuipplant maar in de volle grond voelt hij zich ook prima thuis. Hij bloeit dan vaak sneller en rijker. Hij heeft hoge, ranke stelen met grote bloemschermen. Vaak hangen er wel 50 bloemetjes per steel aan.
jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Dek bladverliezende soorten, die in de volle grond staan, in de winter bij matige vorst af met een laag droog blad of stro. Snij na de bloei de bladeren niet weg, deze dienen als voeding voor de bol. Haal eind maart/ begin april eventuele snotterige stelen en verdroogde bladeren weg. Je begint pas weer met water en mest geven als je nieuwe bladpuntjes begint te zien. Agapanthus die in de volle grond staan hoeven in het seizoen geen mest te krijgen.

Fooi

Slakken zijn ook dol op de Agapanthus. Bescherm ze hiertegen en haal ze op tijd bij de plant weg. De aarde mag gerust een keer uitdrogen dit gaat de plant beter af dan een grote hoeveelheid water.
Aanleg
De Agapanthus is een echte zonliefhebber. Plaats ze op een zonnige, eventueel halfzonnige plek in een mengsel van aarde en potgrond.
Snoeien
Bij Agapanthus die blad verliezen sterft het blad aan het eind van het groeiseizoen af. Wil je het blad in het najaar toch verwijderen, doe dat dan pas in november. Bladhoudende Agapanthus hoeven niet gesnoeid te worden. Bladeren die geel zijn geworden mag je afknippen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen er zaadhoofden die je kunt afsnijden en laten drogen.

Fooi

De zaadhoofden kun je afsnijden, laten drogen en als decoratiemateriaal gebruiken.

Bloei
De Agapanthus bloeit in juli en augustus.