Hendrik Jan adviseert
Soorten

Astilbe

De Astilbe is in de winterperiode bijna niet te zien, maar zal in het voorjaar uitschieten met veel fijne bladeren met haartjes op de stelen. Je vindt ze in allerlei vrolijke kleuren, zoals wit, roze, rood en paars.
jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Astilbe vindt het niet prettig om in te droge grond te staan. In maart rond de wortels een laagje compost leggen zorgt ervoor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden. Strooi af en toe wat organische mest bij de plant.

Fooi

Als de bladeren van je Astilbe omgekruld zijn en geleidelijk vanaf de rand bruin worden, is dit een teken dat hij water nodig heeft.
Aanleg
De Astilbe staat het liefst op een plek met halfschaduw of schaduw, met maximaal 5 planten per vierkante meter. Maak de grond goed doorlaatbaar en meng het met potgrond of compost. De Astilbe houdt van vochtige (niet te natte) grond.

Fooi

De Astilbe vindt het niet fijn om teveel in de zon te staan maar ook "natte voeten" vindt hij niet prettig.
Snoeien

Knip geel of bruin geworden bladeren weg. Soms laat de Astilbe een tweede bloei zien als de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. De uitgebloeide bloempluimen kunnen in september helemaal tot aan de basis van de plant worden afgeknipt. In het vroege voorjaar knip je de Astilbe tot aan de grond af. 

Fooi

Gebruik voor het snoeien een snoeischaar van Hendrik Jan.

Bloei
De Astilbe bloeit van juni tot en met augustus.

Fooi

Na het snoeien bestaat de kans op een tweede, kleine bloei.