Hendrik Jan adviseert
Soorten

Pioenrozen

Pioenrozen zijn planten met prachtige grote bloemen die in heel veel kleuren te vinden zijn. Het is een winterharde, vaste plant die tijdens de bloei een heerlijke geur verspreid. De plant kan heel oud worden maar na ongeveer 20 jaar loopt de bloei wat terug.

jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.
Onderhoud
Aanleg
Snoeien
Bloei
Onderhoud
Pioenrozen kunnen slecht tegen harde wind. Laat ook de grond niet uitdrogen maar natte voeten heeft de Pioenroos ook liever niet. Ze hebben voldoende ruimte nodig, verwijder daarom onkruid rond de planten. Verwijder tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen. In het voorjaar kun je gedroogde koemest bij de plant doen en na de bloei geef je hem beendermeel. Staat je pioenroos in wat te schrale zandgrond? ;Gooi er gerust wat compost bij.

Fooi

Als de plant wat te groot en te zwaar wordt ondersteun hem dan met een Hendrik Jan plantenrek of bind hem met Hendrik Jan bindbandjes aan bijvoorbeeld een schutting.
Aanleg
Om volop te kunnen bloeien heeft de Pioenroos minimaal 5 uur per dag zon nodig. Zorg er bij het planten voor dat je ze dus plant op een zonnige plek waar overtollig water weg kan, de grond niet te snel uitdroogt en vochthoudend is. De grond moet voedzaam en humusrijk zijn. Ze kunnen in de volle grond of in bloembakken geplaatst worden. Bij het planten in een pot moet je er rekening mee houden dat extra onderhoud nodig is. Houd bij het planten van meerdere Pioenrozen 3 tot 5 planten per vierkante meter aan. Plaats geen andere soort planten in de directe nabijheid van de Pioenroos maar geef ze minimaal 1 vierkante meter ruimte.

Fooi

Mieren zijn dol op de zoete stof die de Pioenroos afgeeft en zullen veel op de Pioenroos te vinden zijn. De plant heeft hier geen hinder van.
Snoeien
In het voorjaar beginnen de pioenrozen te groeien en komen er knoppen tevoorschijn. Knip de bij- knop die net zo groot is als de hoofdknop weg zodat je mooiere bloemen krijgt tijdens de bloei. In september of oktober knip je de gehele stengel van de Pioenroos tot net boven de grond af.
Bloei
De Pioenroos bloeit in juni en juli.