Onze keurmerken

We staan er niet altijd bij stil, maar voor alle producten die u koopt is veel energie verbruikt voor productie en vervoer. De bijbehorende CO2-uitstoot is wereldwijd één van de grootste bedreigingen voor mens en milieu. Daarom doen we er alles aan om zo groen mogelijk te produceren, wat begint bij de keuze voor gecertificeerd hout.

Licentienummer: FSC-C004394

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC heeft dit op een transparante wijze geregeld. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

En daarin is FSC uniek!

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden en hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren.

Al het tuingereedschap van Hendrik Jan is voorzien van een steel met een FSC of een PEFC keurmerk.

FSC® keurmerk

De stelen voor het tuingereedschap zoals de harken en bezems zijn gemaakt van FSC® gecertificeerd hout. De FSC® gecertificeerde tauari en pinus stelen komen uit Brazilië. Er wordt beweerd dat tauari niet gecertificeerd kan zijn, deze bewering kunnen wij absoluut ontkrachten. Onze inkoper is juni 2019 in Brazilië geweest bij onze FSC hout leverancier, om te kijken hoe het proces gaat. De houtverwerker heeft vanuit de overheid een reservaat toegewezen gekregen om te onderhouden. De houtverwerker heeft dit gebied opgedeeld in 25 gebieden. Elk jaar wordt er een gebied onderhouden. Ze beginnen met het maken met een satellietfoto, zo kunnen ze precies zien waar de rivieren lopen. Dit is belangrijk om te weten, want er moet minimaal 30 meter tussen een boom en water zitten, om de boom te mogen kappen. Dit is om te voorkomen dat er erosie ontstaat en modder met de rivier meegnomen wordt. Alle bomen worden vervolgens genummerd en de specificaties worden opgenomen. Wanneer alles op de kaart genummerd staat wordt er een plan gemaakt welke bomen gekapt mogen worden. Dit moet als voorstel ingediend worden bij de overheid. Hierbij houden ze rekening met dat geen enkele soort minder dan 3 bomen per hectare heeft. Na toestemming van de overheid beginnen ze met kappen. Ze kappen gemiddeld 12m2 per hectare. Wilt u het hele verslag lezen? Stuur dan een mail naar klantenservice@hendrikjan.nl.

PEFC® keurmerk

PEFC licentienummer: PEFC/30-31-085

De PEFC® gecertificeerde essenhouten stelen voor de schoppen en spaden worden in Staphorst geproduceerd sinds 1919. In diverse fasen worden houten planken verwerkt tot stelen. Door onze jarenlange ervaring hebben we veel kennis over houtbewerking en over de verschillende soorten stelen. De batsstelen hebben bijv. een perfect kromming. Als laatste worden de stelen voorzien van een waxlaagje. Het waxlaagje zorgt ervoor dat de steel fijn aanvoelt en het voorkomt blaren.