Nieuws

Knoflook telen, heel eenvoudig

Eigen knoflook telen, heel eenvoudig

Knoflook telen is heel eenvoudig en met onderstaande tips kan het absoluut niet misgaan. Voor je de knoflookteentjes gaat poten is het belangrijk dat je de knoflookbollen haalt bij een (biologische) supermarkt of bij een tuincentrum. Knoflookbollen in de supermarkt zijn vaak behandeld tegen uitlopen waardoor zelf telen uitgesloten is. Er zijn twee soorten knoflookbollen: met en zonder bloemhoofd. Knoflook zonder bloemhoofd is langer houdbaar, levert meer bollen op maar produceert kleinere teentjes per bol en is wat moeilijker te pellen dan de knoflook met bloemhoofd. Het verschil kun je direct voelen. Als de stam bij de bovenkant van de bol zacht en papierachtig is, dan is het een knoflook zonder bloemhoofd. Wil je dus grotere knoflookbollen die makkelijk te pellen zijn, voel dan aan de bol of deze aan de bovenkant hard is. Hierdoor herken je dat het de soort is met bloeiwijze.

Knoflook poten doe je zo

De beste periode om knoflooktenen te poten is begin tot half november. Knoflook doet het prima op alle grondsoorten, als het maar voldoende waterdoorlatend is, en gelegen is op een zonnig plekje in de tuin.
Steek met een stokje of de Hendrik Jan pootstok om de 10 cm gaatjes van ongeveer 6 cm diep in de grond en houd tussen de rijen een afstand van 30 cm aan.
Splits de bollen in teentjes en poot ze met de punt omhoog in de gaatjes.
Vul de grond met aarde en zorg ervoor dat de plek onkruidvrij blijft.

Eet smakelijk!

Verder heeft de knoflook weinig verzorging nodig en kan er, wanneer tweederde van de plant geel verkleurd is, vanaf eind juni geoogst worden. Laat de oogst op een vochtvrije plek in de wind drogen. Na ongeveer 2 weken kun je je eigen gekweekte knoflook bollen verwerken in je gerechten.
Eet smakelijk!

Enthousiast geworden en wil je volgend jaar weer knoflook poten? Doe dit dan wel op een ander plekje. 

Klik hier voor het aanleggen van een moestuin.