Nieuws

Kalk in je tuin, waarom eigenlijk?

Kalk neutraliseert het zuur in de bodem, maakt grond kalkrijker en verbetert de bodemstructuur. Het verhoogt de zuurgraad waardoor onkruid minder kans heeft en mos verschrompelt en bruin wordt. Daarnaast voorziet kalk planten van belangrijke voedingsbestanddelen Door invloed van weer en wind kan de bodem verzuren. Door ieder jaar, medio januari-februari kalk aan de grond toe te voegen, wordt met name die natuurlijke verlaging van de zuurtegraad (pH) gecompenseerd.
Zorg er altijd voor dat je kalk nooit samen gebruikt met meststoffen. De meeste kalksoorten hebben namelijk de eigenschap te reageren op stikstof die veelal in meststoffen aanwezig zijn. Door deze reactie komt er een ammoniak vrij die schadelijk en giftig is voor planten. Wacht daarom zeker drie weken met het strooien van meststoffen. In die periode is de kalk voor het grootste deel door de bodem opgenomen en kan het geen kwaad meer.

Let er vervolgens op dat je planten zoals heideplanten en rhododendron's geen kalk geeft. Deze planten houden van zure grond en hebben absoluut geen kalk nodig maar zullen juist door toename minder goed andere voedingssoorten opnemen.

Verder is kalk heel simpel: Goed voor je planten én het gras! Gebruik voor het gemak de Hendrik Jan Strooibus.