Je vijver klaar voor de winter
16 November 2018

Je vijver klaar voor de winter

Alle bladeren verwijderen

Bladeren, takjes en dode insecten verontreinigen het vijverwater. Verwijder het met een schepnet uit het water. Blijf dit dagelijks doen zolang de bladeren vallen.  Verwijder ook het afgestorven blad van de waterplanten, maar vergeet niet dat de vijver nog wel moet beschikken over voldoende schuilplaatsen voor de vissen.

Maak de boden schoon 

Stofzuigen dus.  Een vijverstofzuiger is een handig hulpmiddel om bij het winterklaar maken van de vijver vuildeeltjes op de bodem effectief te verwijderen. Het rotten van afval in het vijverwater zorgt voor verzuring. Een te ernstige verzuring heeft het overlijden van vissen tot gevolg. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen.   

Door een afdeknet over de vijver te spannen voorkom je dat er meer vuil, zoals bladeren en takjes, in de vijver terecht komt.  Hiermee voorkom je ook dat reigers de vissen opeten die tijdens de winterperiode in een soort slaapstand terechtkomen en daarom een makkelijke prooi zijn. 

Controleer de waterwaarden

De basis van goede waterwaarden van de vijver in de winter is regelmatig testen. En meten is weten! Er zijn verschillende manieren om de waterwaarden van een vijver te meten. Dit kun je doen met een druppeltester, een testset of teststrips. Allemaal verkrijgbaar in de tuincentra. Laat je informeren welke test voor jou het beste werkt.  

De UV lamp en pomp uit. 

De groei van algen zal in de winterperiode afnemen. Een UV-lamp heeft daarom in de winter geen effect meer. Voordat je vijver gaat bevriezen dient ook de pomp eruit gehaald te worden. Maak hem schoon en kijk de bedrading goed na. Beide maatregelen zijn natuurlijk gunstig voor je energie verbruik. 

Minder voeren 

Vijvervissen hebben in de winter een rustperiode en hebben daarom nog maar weinig voeding nodig. Te veel voer is nadelig voor de waterkwaliteit. Omdat wintervoer direct naar de bodem zinkt komt het direct bij de vissen terecht. De vissen krijgen daardoor voldoende weerstand, let er wel op dat je nooit te veel geeft.   

Laat de winter maar komen,..