Nieuws

Vijver onderhoud in de lente

De voorjaarsschoonmaak kan beginnen

Ondanks het plaatsen van een net en het regelmatig verwijderen van afgevallen blad, is er ongetwijfeld afgelopen winter toch nog allerlei afval, takjes, bladeren en uitwerpselen van dieren in het vijverwater terecht gekomen. Begin met het verwijderen van dit afval zodat algengroei voorkomen kan worden.   Gebruik voor het verwijderen van oppervlakkig afval een schepnet.
De bodem kan gereinigd worden met een vijver-stofzuiger. Vraag aan je tuincentrum of deze daar of elders te huur is. 

Filteren maar

Na het verwijderen van al het afval kan het filtermateriaal worden schoongemaakt. Gebruik hier  gewoon vijverwater voor. Hierdoor blijven de bacteriën in leven. Controleer en vervang eventueel de slangen, koppelingen en UV-C lamp en start vervolgens de filter en pomp weer op. 

Onderhoud aan de vijver-planten

Verwijder alle afgestorven plantendelen en deel waterlelies en moerasplanten die te groot zijn geworden opnieuw. Kan je vijver nieuwe aanplant gebruiken? Gebruik bij het planten geen gewone potgrond. Gewone potgrond is veel te rijk aan voedingsstoffen. Voor een biologisch evenwicht van de vijver gebruik je bij voorkeur speciale substraat en voldoende ruime vijver manden. 

PH neutraal

De hardheid (GH) en de zuurtegraad (pH) van het vijverwater zijn ontzettend belangrijk. Planten groeien namelijk beter in water met de juiste waarden, algen krijgen er minder kans en allerlei dieren houden het er langer in vol. Testen gaat eenvoudig met een speciale watertest die in iedere tuincentrum verkrijgbaar is. Ideaal voor een vijver is een PH tussen de 7 en 8,5 en een GH tussen de 8 en 12.


De vissen worden weer actiever

Vergeet uiteraard de vissen niet. Wanneer de temperatuur van het water boven de 8 graden komt, worden de vissen weer actiever en kunnen ze geleidelijk aan weer gevoed worden.