Nieuws

Agapanthus Plant van het jaar 2019

Agapanthus - De absolute nummer 1

De Agapanthus ook wel Afrikaanse lelie genoemd is een echte zonaanbidder. Hij is eenvoudig om te verzorgen en dient uitstekend als terras- en balkonplant. Uiteraard kan hij ook prima geplaatst worden in een grote tuin. Doordat de Agapanthus al snel een hoogte kan bereiken van 1 meter, creëer je op een natuurlijke wijze hoogteverschil aan in de tuin.  In de bloeitijd van juli tot augustus word je getrakteerd op prachtige bloemenbollen, waar soms wel meer dan 50 bloemen aanhangen.
Voor ons en onze lezers de absolute nummer 1!


Casmea - nummer 2

Zet cosmea in je tuin en je bent verzekerd van maandenlang kleur en volop snijbloemen. Ook de bijen en bestuivers zijn dankbaar, want de plant is een rijke leverancier van nectar en stuifmeel. De Casmea is overal te plaatsen en met hun vriendelijke uitstraling weet je direct dat het zomer is. Voor ons zonder twijfel een verdiende tweede plaats. 

Suzanne met de mooie ogen - nummer 3 

Suzanne met de mooie ogen, brengt ons, met haar typische oranje kleur terug naar de jaren 70!
Bij voldoende warmte, licht en mest ontwikkelt Suzanne met de mooie ogen van mei tot oktober onvermoeibaar bloemen. En daar zijn we haar dankbaar voor. De bloemen zitten afzonderlijk op lange stengels.Met een beetje (klim)hulp kunnen de planten een hoogte van 1,5 m bereiken en aangezien ze relatief langzaam groeien, zijn ze prima geschikt voor hangpotten of balkonbakken. Een mooie derde plek in onze ranglijst. 


Allium sierui- nummer 4 

De allium sierui is een soort uit de Himalaya die vast in de tuin kan blijven staan. Hij wordt tot wel 1,80 m hoog en bloeit vanaf april met enorme paarse, bolvormige schermen op dikke, sterke stelen. Zeer opvallend en bovenal supermooi!


Petunia Surfinia - nummer 5 

De petunia surfinia heeft veel prachtige kleuren en bloeit eindeloos van het vroege voorjaar tot in de late herfst. Hij doet het goed in de volle grond maar ook in de bekende hanging baskets komt de petunia surfinia helemaal tot zijn recht! Laat het voorjaar maar komen, met dank aan nummer 5! 


Zinnia - nummer 6 

Voor iedereen die houdt van kleur en variatie. Want de bloemen hebben verschillende vormen: enkele of gevulde bloemen, cactusbloemige of dahliabloemige. Daarnaast herken je deze eenjarige plant aan zijn soms velle maar ook zachte kleuren. Een verdiende plek op nummer 6.  


Vlijtig liesje - nummer 7 

Een prachtige en bovenal vlijtige balkonplant dat ook in hangmanden tot zijn recht komt.
Verdraagt de zon maar verkiest toch het liefst een halfschaduw tot schaduwrijke plek op het noorden of oostenkant, zelfs de regen krijgt haar niet stuk.
Blijven genieten doe je met dit prachtige plantje want bloeien doet de vlijtige lies tot aan de vorst en daarom een plek op nummer 7. 


Viooltjes - nummer 8

Wie kent ze niet: De viooltjes. Er zijn wel 400 verschillende soorten violen en ze verschillen in kleur, geur en vorm. De meeste violen zijn eenjarig, maar er bestaan ook soorten in een vaste plant variant. De viool staat symbool voor de lente, want wanneer de zon een beetje gaat schijnen, zijn ze weer volop verkrijgbaar. Kies altijd voor een kwalitatieve variant. Veel winkels verkopen violen die te snel zijn opgekweekt en daardoor vrij zwak zijn. Wil je extra lang genieten, ga dan altijd even langs een kweker of erkende tuincentrum. 


Helleborus - nummer 9 

Een echte winterbloeier die zorgt voor kleur in de wintertuin en door zijn prachtige bladeren, een serene uitstraling geeft in de zomermaanden. De vaste plant Helleborus, ook wel kerstroos of nieskruid genoemd, is een sterke plant met prachtige bloemen en daardoor een ware aanwinst voor de tuin. Rond deze periode, eind januari begint de Helleborus al te bloeien en gaat hiermee door tot eind april. Voor 2019 verkozen op de negende plek maar voor de maand januari een absolute nummer 1 hit. 
 

 

Pentas - nummer 10 

Wil je een vlinderrijke tuin, dan is onze Pentas, verkozen op nummer 10, een echter aanrader. Want niet alleen wij, maar vooral vlinders houden van deze zomerbloeier. De pentas is een opvallende verschijning met lancetvormige ruwe bladeren en stervormige tere bloemen. Een echte zonaanbieder die houdt van warmte, goed doorlatende grond en veel water. Wordt het wat kouder, haal hem dan gerust naar binnen waar hij het hele jaar kan bloeien.