Nieuws

De oudste snoeivorm

Wanneer je een aantal jaren geleden, tijdens een fietstocht door het boerenlandschap, om je heen keek zag je omheiningen die veelal waren afgezet met prikkeldraad. Ondanks dat dit zicht nog lang niet uit het (boeren)landschap is verdwenen, zie je dat steeds meer omheiningen worden vervangen door natuurlijke vlechthagen.

Vlechtheg

En dat is mooi, niet alleen omdat het aanzicht veel natuurlijker en mooier is dan prikkeldraad, maar we brengen zo ook het landschap terug zoals deze van oorsprong bedoeld is. Een vlechtheg is een muur van inheemse planten, ook wel bosplantsoen genoemd, en wordt gemaakt van kornoelje, meidoorn, hazelaar, eik, lijsterbes, berk of sleedoorn. Het is de oudste snoeivorm die er bestaat en met voldoende mankracht, geduld en vooral enthousiasme zelf te realiseren. Het bosplantsoen dient een jaar of 3 à 4 (vanaf aanplant) oud te zijn. Dit is nodig om voldoende lengte en stevigheid te creëren voor het vlechten van een haag. Gebruik voor het vlechten een Hendrik Jan handbijl, hakbijl, zaag en een paar stevige Hendrik Jan rundleren handschoenen.

Bosplantsoen

Begin met het grotendeels omzagen of hakken van het bosplantsoen. Vlak boven de grond zaag je de voet tot 80 % door. De overige 20% van de stammen die nog aan de wortels vast zitten, leg je plat neer op de grond. Vergeet nooit stevige handschoenen te dragen. De mei- en sleedoorn hebben venijnige doorns die kleine ontstekinkjes in je hand kunnen veroorzaken. Plaats palen op 1,5 meter afstand en vlecht de nog vastzittende stammen er losjes omheen. Nu kan het echte vlechten beginnen. Hiervoor gebruiken we Wilgentakken die zijn overgebleven van het knotten. De wilgentakken kunnen door de palen en de stammen van het bosplantsoen gevlochten worden. Hier en daar kun je ook wat takken van een hazelaar gebruiken. Dit is van origine niet gebruikelijk maar zorgt wel voor extra stevigheid en is daarnaast ook prettig in gebruik om dat het zo buigzaam is.

Stevige haag

Komend voorjaar zullen de eerste jonge scheuten op de stammen uitlopen en ontstaat er gestaag een ondoordringbare stevige haag waar paarden en koeien rustig kunnen grazen en waar vogels, egels en vele andere dieren weer van kunnen leven.

Mooi toch!