Kerstontbijt voor vogels
18 December 2018

Kerstontbijt voor vogels

Voor ieders wat wils 

Wil je een gemêleerd gezelschap aan vogels in je tuin. Zorg er dan voor dat er voor ieders wat wils is, iedere vogelsoort heeft namelijk zijn eigen voorkeuren. Mezen eten graag pinda’s, mussen verwen je het meest met een hand vol zonnebloempitten, merels eten het liefste appels en roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout. 

Kerstontbijt, het hoogtepunt voor vogels 

Is het kerstdiner bij ons het hoogtepunt, vogels geven de voorkeur aan een kerstontbijt, simpelweg omdat ze dan het meeste trek hebben. Zeker na een koude nacht, kleine vogels kunnen ’s nachts wel 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Als het vriest, kun je in plaats van stukjes appel een hele appel neerleggen. Dit voorkomt dat het fruit te snel gaat vriezen. 

Meerdere voederplaatsen in je tuin 

Probeer ook verschillende voederplaatsen te creëeren in je tuin. De heggenmus en het winterkoninkje zijn schuwe diertjes en eten het liefst in de beschutting van struiken. Merels en vinken daarentegen scharrelen bij voorkeur op de grond.  

Het hele jaar door 

Vind je het leuk als vogels je het hele jaar komen bezoeken, pas dan de beplanting aan. Zorg voor donkere plekjes in je tuin, bijvoorbeeld onder een grote boom waar vogels kunnen schuilen en plaats planten die insecten lokken en bessenstruiken waarvan vogels kunnen eten. 


Zalig kerstfeest gewenst!